Tuesday, November 4, 2008

Malam Sejuta Kenangan

Seronok sungguh malam td...ade malam penghargaan utk pesta konvo 2008...dan paling best, saya kena jadi emcee dan hanye diberi taklimat 20 minit sebelum majlis bermula...apa lagi, memang agak gugup la walau dah diinformkan awal...mulanya semua berjalan dengan baik...bermula dengan bacaan doa dari Zulgmie (sori, sebab paksa), then ucapan En Muneer dan diikuti ucapan Tn Haji Md Noor...pastu, gimik perasmian majlis...potong kek je....abis potong kek, jamuan bermula...agak rugi la sbb lauk ayam dah habis diambik dek org lain..takpela...relax sudey...erm, bukan rezeki kan???nk wat camne...pastu, ade cabutan bertuah sket...tahniahla pada pemenang...

yang menjadi perhatian utama di sini bukannya how's big d celebration is, but the main concern here is d activity after the celebration ended...
"
ade yang ambik gambar laki pompuan(berdua-duaan)...kalau ikutkan hati, memg nak je...yang paling tak best nye, ade la yang main pegang2...erm, tegur, kata tak sengaja..sedang asyik memerhatikan gelagat ahli2 sekretariat bergambar, tetiba dtg sorang perempuan ni...tetiba je rapat dengan saya...relax je la...tetiba lak, nmpak ade orang nk ambik gambar....apa lagi, terus je pergi ke arah abang HRM sorang th...tak pandang langsung muka die...

bukan nk kate hot atau ape, tapi hormatla...andai diri saya ini sebagai seorang lelaki, ingin menjaga nama baik saya, supaya tidak timbul fitnah di hari kemudian, takkan anda sebagai seorang perempuan x mau...sian kat bakal zaujah saya nanti...abis kalau gambar tu disebarkan kat kampus..berat wooo...

sedikit pesanan utk kaum hawa yang suka bergaya tak ikuy syariat Islam ni kan,bagi saya...pandangan saya sbg seorang lelaki...cubalah ubah sikap jahiliyah anda tu...saya akan memandang anda hanya dengan pandangan nafsu semata-mata. tak lebih dari itu...

Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya, kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putra-putra mereka, atau putra-putra suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putra-putra saudara laki-laki mereka, atau putra-putra saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertobatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung.
[ an-nur: 31]

dan nasihat lagi kepada sahabat2 kaum hawa yang membaca artikel ni, tolong la...jgn berhias secara berlebihan hingga bisa menaikkan nafsu kaum adam...tidak kesian ke kamu kepada bakal2 suami kamu semua..kamu telah menjadi sumber nafsu kepada lelaki lain...dan tidakkan kamu sedar, bahawa AZAB ALLAH ITU MAHA DAHSYAT????

dan kepada kaum adam, jangan la pula suka utk mengambil kesempatan di atas 9 nafsu yang dikurniakan Allah kepada kaum Hawa ni...kita sepatutnya menjadi pembimbing mereka bukan perosak kepda mereka...jagalah pandangan kita...kalau tak mampu gak, fikir azab allah...kalau xmampu gak, bila mana kita melihat kaum hawa ni dgn penuh kegersangan, cuba fikirkan...macam mana pulak kalau lelaki lain, pandang ibu, kakak mahupun adik2 perempuan kita sebegitu...x ke kita marah???jagalah pandangan kita...kerana Allah Maha Mengetahui apa yag kita lakukan...

"Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat".
[an-nur : 30]

jagalah diri kita...sungguh azab Allah itu maha dahsyat...
renung-renungkanlah...

3 comments:

Amin Baek said...

hurm..btol la..wpun kaum hawa ada 9nafsu 1 akal..tp spatotnye mereka akn malu jika berpakaian sebegitu(secara general in Malaysia)tp mengapa mereka tidak..rasanya sebb utama sbb org di sekeliling mereka juga begitu..bukan takde org tego..ade jek..bile org sekeliling mereke sama cm mereka,so wtpe dorg nk malu..then mereka akan anggap mende tu xslh..sbb ramai buat..byk org mentalitinya sebegini la skang..huhu

amzchemie mujahid said...

amin..tq...nice comment...satu perkara, sebab bila mana undang2 islam tak tertegak di muka bumi Altlah yg bertuah ni, selagi tu fenomena ni takkan berubah...dan hanya dgn pelaksanaan hukum Allah yg mampu mengubah segala-galanya kat muka bumi ni...kalau kat kampus ni pun, pompuan lagi suka kalau laki kata cantikla ko pakai camni, berbanding dgn laki yg nasihatkan diorg...diorg tak tau ke dlm hati laki yg memandang diorg tu, timbol rase syahwat, nafsu yg membuak2???ntahla...ni dinamakan sbg Islam pada IC, beriman pada mulut, sedang hati tegar menolak hukum Allah...jadi, terbeban la beban dakwah tu kepada setiap yg mengucapkan kalimah tauhid, lailahaillallah, muhammadurrasulullah...

wana said...

salam..
teruskan perjuangan adik..
smga mndapt keredhaan Allah..amin