Friday, August 7, 2009

Que SeRa SeRA - Doris Day



When I was just a little girl
I asked my mother, what will I be
Will I be pretty, will I be rich
Here's what she said to me.

Que Sera, Sera,
Whatever will be, will be
The future's not ours, to see
Que Sera, Sera
What will be, will be.

When I was young, I fell in love
I asked my sweetheart what lies ahead
Will we have rainbows, day after day
Here's what my sweetheart said.

Que Sera, Sera,
Whatever will be, will be
The future's not ours, to see
Que Sera, Sera
What will be, will be.

Now I have children of my own
They ask their mother, what will I be
Will I be handsome, will I be rich
I tell them tenderly.

Que Sera, Sera,
Whatever will be, will be
The future's not ours, to see
Que Sera, Sera
What will be, will be.


Teringat waktu kecik2 dulu, masa sekolah rendah...antara lagu omputih pertama yang dipelajari...Lagu que sera sera, nyanyian Doris Day...

Cantikkan penyanyi tu, tapi bukan tu sebenarnya yang nk saya katekan...pengajaran yang kita boleh dapat, ialah kita tak tau ape yang akan berlaku dalam masa depan...so, adakah kita xkan buat ape2 hanya menunggu dan terus menunggu???

Silap besar beb kalau kita wat gitu...kita tak patut menunggu, tapi perlu lakukan sesuatu...same gak dalam usaha kita menyebarkan dakwah, amar makruf nahi mungkar...kalau kita nk tggu kita sedia, ape indikator kita ni dah sedia???nk tggu sampai dahi dah hitam dulu ke???nk tggu kita dapat bergulung-gulung ijazah dalam bidang syariah ke???kalau gitu la, rasenya syiar Islam takkan sampai pada kita...

mengambil ibrah dari sirah dakwah Nabi Muhammad saw, wahyu pertama yang diturunkan, ialah surah al-alaq, ayat 1-5....hnya berbekalkan 5 ayat ni, Allah wahyukan pula wahyu kedua, surah al-mudathsir, yang mewajibkan Rasulullah saw berdakwah...nampak tak signifikannya di situ???sebelum, al-quran itu lengkap, tak banyak pun ilmu yang Nabi saw ada, tapi dakwah tetap wajib dijalankan...tapi as time goes by, wahyu diturunkan dari semasa ke semasa...same macam kita, ilmu kita tak banyak, sebarkan ilmu yang kita ada, tapi dalam masa yang sama, kita perbaiki diri + tambah ilmu kita....

kalau kita takut, dengan cercaan manusia, ingatlah,Allah sentiasa ada dgn kita...takut2, nanti Allah akan gantikan kita dengan umat yang lain... Allah dah berfirman dalam surah al-maa'idah, ayat 54,

"Hai orang-orang yang beriman, barang siapa di antara kamu yang murtad dari agamanya, maka kelak Allah akan mendatangkan suatu kaum yang Allah mencintai mereka dan mereka pun mencintai-Nya, yang bersikap lemah lembut terhadap orang yang mukmin, yang bersikap keras terhadap orang-orang kafir, yang berjihad di jalan Allah, dan yang tidak takut kepada celaan orang yang suka mencela. Itulah karunia Allah, diberikan-Nya kepada siapa yang dikehendaki-Nya, dan Allah Maha Luas (pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui."

so, what should we do now???kepada yang mengaku sebagai mata-mata rantai perjuangan Islam, jom kita jalankan tanggungjawab kita...dont just speak n do nothing...just let other do it and we just complain about them...action should speak louder than word....blup...blup...blup....

1 comment:

asna ashraff said...

salam hamzah,

aku nak email FH lah if u have it.

boleh? tq bro :)